Cadillac Eldorado: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten (2023)

Goede redenen

  • Jongere modellen van de Eldorado zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • Cadillacs bieden de "American Way of Drive" in absolute perfectie
  • De eerste modelseries van de Eldorado zijn mijlpalen van autotechniek
  • De auto biedt een zeer comfortabel interieur

Belangrijke gegevens

Motorisering

Vanaf het begin van de serie van 1953 tot midden jaren 70 werd de Cadillac Eldorado geleverd met de krachtigste V-8 motoren die General Motor te bieden had (tot 350 pk). Door de strengere emissievoorschriften daalden de motorprestaties echter merkbaar, ondanks de grote cilinderinhoud. Pas bij de laatste serie kon de 4,9 liter V8 Northstar-motor weer tot 305 pk leveren. Alle motoren zijn gecombineerd met een converter automatische transmissie, een handgeschakelde versnellingsbak zat nooit in het gamma. In april 2002 rolde de laatste Cadillac Eldorado van de productielijn. Elke Cadillac Eldorado biedt een unieke rijervaring. Naast een zijdezacht lopend chassis hoort daar ook een wat onnauwkeurige, maar uiterst soepele stuurbekrachtiging bij. Elke Cadillac Eldorado is een luxe cruiser aangepast aan de tijd, mogelijke topsnelheden spelen bij deze auto's slechts een ondergeschikte rol.

Belangrijker waren de krachtige motoren met een royaal koppel, die in combinatie met de automatische transmissie voor een uitstekend rijcomfort zorgden. Ook de constructie van het chassis was gericht op makkelijk accelereren en zacht glijden. Een sportieve rijstijl is dan ook nauwelijks mogelijk, behalve met grote bezuinigingen in de laatste modelgeneratie. Technisch gezien bieden de meeste Cadillac Eldorado series als luxeauto's alles wat ten tijde van hun bouw beschikbaar was. Zelfs luchtvering kon gefaseerd worden besteld. Elektronische en technische rijhulpsystemen, zoals ABS, zijn steeds volgens de toenmalige stand van de techniek. Het brandstofverbruik van alle Cadillac Eldorado modelseries ligt door de grote motor en het hoge voertuiggewicht altijd in de bovenste regionen en is niet meer van deze tijd. Een gemiddeld verbruik van 15 liter per 100 km, zoals bij de laatste modelgeneratie, is onhaalbaar voor het hedendaagse dagelijkse verkeer. Oudere modellen kunnen zelfs tot 25 liter verbruiken.

Transmissie Automatische transmissie met 3 of 4 versnellinge
Cilinderinhoud 4.100 - 8.200 cm³ (V6 en V8) benzinemotor & 5.700 cm³ V8-dieselmotor
Aandrijving
  • Achterwielaandrijving (tot 1967)
  • Voorwielaandrijving (vanaf 1968)
Vermogen
  • 132 tot 305 pk (benzine)
  • 105 pk (diesel)
Topsnelheid 180 - 240 km/u
Acceleratie 0-100 km/h in s 10 - 8,0 s
Ledig gewicht 1.491 - 2.510 kg
Verbruik per 100 km
  • 15 - 25 liter (benzine)
  • 11 liter (diesel)
(Video) 1972 Cadillac Eldorado - 8.2 Liters of V8 Power! | AutoMoments

Afmetingen

Lengte 5,09 - 5,75 m
Breedte 1,92 - 2,04 m
Hoogte 1,36 - 1,41 m
Wielbasis 1,55 - 3,30 m
Bagageruimte 430 - 450 liter

Ongeacht de modelgeneratie zijn alle Cadillac Eldorado's gewoon erg groot. Tussen 1953 en 1977 bedroeg de totale lengte van een Cadillac Eldorado maar liefst 5,75 meter. Ook de breedte van ongeveer 2,05 meter en de hoogte van maximaal 1,50 meter maken van een Eldorado een forse auto. Pas later werden de afmetingen van de Eldorado kleiner, waardoor de auto wat praktischer werd. Maar zelfs de laatste modelgeneratie van de Cadillac Eldorado heeft met een lengte van 5,10 meter, een breedte van 1,92 meter en een hoogte van 1,37 meter naar Europese maatstaven nog steeds enorme afmetingen. De wielbasis van het nieuwste model is bijna 3 meter, zodat de ruimte in het passagierscompartiment zeer comfortabel is. De bagageruimte is, zoals bij veel Amerikaanse sedans, meer dan voldoende maar niet per se enorm.

Varianten

Alle acht modelgeneraties van de Cadillac Eldorado behoren tot de klasse van de luxeauto's. Vooral de modellen tot het midden van de jaren zestig behoorden tot de beste en duurste die destijds op de personenautomarkt verkrijgbaar waren. Een Cadillac Eldorado bevat dan ook alle technische en comfortabele hoogstandjes die toen gangbaar waren. De auto is ook altijd uitgerust met een automatische versnellingsbak en volledige uitrusting. Cadillac Eldorado's zijn verkrijgbaar als sedan, coupé en cabriolet. Daarnaast zijn er speciale modellen zoals de Eldorado Brougham, die onder verzamelaars een bijzondere status genieten. Vanaf de voorlaatste generatie was de Eldorado alleen verkrijgbaar in coupé-uitvoering.

(Video) This Cadillac DeVille Is the Performance Sedan Nobody Suspects

De Cadillac Eldorado Biarritz - een iconisch model: Bijna geen enkel ander model is zo emblematisch voor de easy-rider-mentaliteit van ons Amerikaanse snelwegfans. De Eldorado Biarritz is de iconische cabriolet uit het Cadillac-wagenpark en een absoluut paradepaardje als het gaat om pompeuze roadcruisers uit de VS. De Biarritz heeft zich in het collectieve geheugen gebrand, vooral met zijn blootgelegde staartvinnen en excentrieke lak. De gestroomlijnde chromen bombast wordt geleverd met een V8-motor en een volle 345 pk. Met bezienswaardige prestaties en een hele lijst praktische voorzieningen is de Biarritz Convertible de perfecte mix van rijcomfort en extravagantie.

Prijs

In nieuwe staat kostte een Cadillac Eldorado op het eind ongeveer 55.000 euro, maar dat model wordt momenteel natuurlijk niet meer geproduceerd. De enige optie is dan ook te kijken op de Nederlandse markt voor occasions. De voertuigen van de laatste generatie kunnen in rijdende staat worden gekocht vanaf ongeveer 8000 euro.

Het verlangen naar een Cadillac Eldorado als klassieker is echter aanzienlijk duurder. In dat geval lopen de kosten vaak op tot meer dan 200.000 euro.

(Video) 5 BEST 1980s DECADE AMERICAN LUXURY CARS

Natuurlijk moeten ook de enorme onderhoudskosten in gedachten worden gehouden. De Cadillac Eldorado verbruikt immers al snel tot 25 liter benzine en het onderhoud is duur. Bovendien zorgt het hoge ledige gewicht van maximaal 2,6 ton voor een hoge motorrijtuigenbelasting, die ongeveer 2100 euro per jaar bedraagt.

Design

Exterieur

De eerste modelgeneraties van de Cadillac Eldorado zijn mijlpalen met een internationale reputatie. Vooral door hun brute omvang en de uitstekende staartvinnen staan deze voertuigen voor de epitome van de Amerikaanse road cruiser. Qua design zijn de modelgeneraties vanaf de jaren 1980 echter duidelijk burgerlijker. Maar ook de laatste twee modelseries maken indruk met hun afmetingen. De aanvankelijk hoekige en later licht afgeronde carrosserie beantwoordt aan de heersende tijdgeest van die tijd.

Echte designbreuken zoals op de voorgangers vanaf de introductie van de Eldorado-serie vind je echter niet. Een grote grille, mooie chroompanelen en veel ruimte in het interieur zijn natuurlijk een gegeven in elke Cadillac, zoals het een echte Amerikaan betaamt! De Eldorado was gedurende zijn lange productieperiode leverbaar in bijna alle kleuren. De meest opvallende kleuren waren de felle roze kleuren van de jaren 50 en 60. Jongere auto's zijn vaak gespoten in zwarte, witte of grijze tinten, maar ook bruine, blauwe en rode tinten waren populair.

Interieur

Fijn leder en later ook Alcantara stoffen, evenals echt houtdecor zijn vanzelfsprekend in het interieur van de Cadillac Eldorado. De hoogwaardige afwerking stelde grensverleggende normen, althans in de eerdere voertuigen, die later uitgroeiden tot de algemene klassenstandaard. Comfort staat altijd voorop in een Cadillac Eldorado. Dat blijkt uit de goede stoelen, de airconditioning en de eersteklas geluidsisolatie. Een uitstekend geluidssysteem, meestal van Bose, draagt bij aan de aangename reissfeer in de auto's van de laatste twee modelgeneraties. Moderne voorzieningen zoals verwarmde stoelen en stoelventilatie inclusief massagefunctie en diverse bedieningsknoppen op het stuur zijn beschikbaar op de nieuwste Cadillac Eldorado's. Een verwarmde voorruit en verwarmd stuurwiel, licht- en regensensor, cruise control en parkeerhulp zijn ook standaard aanwezig op de auto. Alle instelbare functies voor de bestuurder, zoals de stoelverstelling, worden elektrisch bediend.

Cadillac Eldorado: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten (1)

Veiligheid

Cadillac Eldorado's van de laatste serie waren bij hun introductie zeer veilige voertuigen. Naast computer berekende kreukelzones werden alle toenmalige veiligheidsvoorzieningen geïnstalleerd. Dit omvat verschillende airbags, ABS, ESP, tractiecontrole, xenon-koplampen, dagrijverlichting en een elektronische snelheidsbegrenzer. Aangezien de vroegere Cadillac Eldorado modelseries in de categorie klassieke auto's vallen, is de veiligheidsstandaard van deze voertuigen niet te vergelijken met die van moderne auto's.

Alternatieven

Echte alternatieven voor de laatste twee Cadillac Eldorado series zijn luxe modellen van de andere twee grote Amerikaanse autofabrikanten, zoals een Lincoln Continental van Ford of de 300 serie van Chrysler. Ook deze voertuigen bieden een typisch Amerikaanse rijervaring en vergelijkbare comfortvoorzieningen. Van de Europese producenten komen modellen van de Mercedes S-Klasse en voertuigen uit de 7 Serie van BMW in het geding. Ook hier is een ongeveer vergelijkbaar comfortniveau te vinden, maar het chassis en het weggedrag van deze auto's is duidelijk meer gericht op sportiviteit en minder op maximaal comfort.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 03/26/2023

Views: 5965

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.